JarkkoRuottinen

Pelottava tulevaisuus

Suomessa vallitsee toimintaympäristömuutos. Viimeisimpänä pakkaa on sekoittanut maahanmuutto ja pakolaisvirta, jota ei aiemmin ole samassa mittakaavassa Suomessa nähty. Tämä on kuitenkin yksi tekijä monessa muussa muutoksessa, joka luo pelkoa tulevaisuutta kohtaan. Tällä hetkellä muutetaan johtajuutta rankalla kädellä monella politiikan saralla.

Sitran yliasiamies Mikko Kosonen ottaa kantaa Suomen toimintakulttuurin puhumattomuuteen Sitran blogi julkaisussaan http://www.sitra.fi/blogi/sote-palveluiden-rahoitus/uudistuakseen-suomen-tulisi-ottaa-mallia-ruotsalaisten. Tällä hetkellä puhumattomuuden kulttuuri näkyy huutona muutosta vastaan. Vastarinta tulee tulevaisuuden pelosta, missä on luotu mielikuva kärsimyksestä, joka koskee itseä tai omaa ryhmää. Mielikuva pohjautuu kuitenkin vanhoihin toimintamallien lainalaisuuksiin eikä anna mahdollisuutta asettua erilaiseen tilanteeseen missä itse voisi olla uuden toteuttajana. Se ei anna edes mahdollisuutta suunnitella pääsyä toteuttamiseen.

Sote-muutos on kokoluokassaan isoin ja vaativin jo pelkästään todella pitkään urautuneen toimintamallin vuoksi. Toiminta kulttuuri pyörii vastuun ja laillisuuden rajapinnassa, missä on totuttu ajatukseen, että vanhaa ja toimivaa ei muuteta. Tämä sama peilautuu johtoon ja johtamismalleihin. Muutos on kuitenkin niin suuri, että operatiivisella tasolla ei ole helppoa yksilöllisiä vaikutuksia ja joka tapauksessa toiminnot eivät voi loppua, vaikka työnantajana on joku tuntematon virasto tai yritys. Muutoshalukkuus lähtee vanhan mallin tehottomuudesta ja sille on kova paine niin veronmaksajilta kuin asiakas tai potilastoiminnan toimimattomuudesta. Itse hoitotyö on monestikin laadukasta, mutta toiminta sakkaa pelkästään turhana jonotteluna paikassa, josta ei koeta olevan hyötyä. Tuntien jonotus 15 minuutin palvelua vastaan ja tästä huonoimmillaan sama alkaa uudelleen eri paikassa. Sote:n pelottavuus on vasta tulevaisuudessa, kun operatiivinen muutos alkavaa vaikuttaa. Tämä asia menee poliittisena pakotteena jo pelkästään Sote:ssa vallitsevan työkulttuurin urautumisen vuoksi, eikä muutos olisi voinut tapahtua sisältä käsin enää.

Koulutus ja tiede repeävät kahtia muutoksessa. Pelkona on tieteen rajoittaminen hallinnolla. Tässä vaikuttavana tekijänä on rahojen leikkaaminen, johon on kyllä syynsä. Voiko tiedettä ohjata? Voi se ohjautuu koko ajan rahavirran mukaisesti. Ei ole mitään uutta, että tiedettä syntyy rahoituksen mukaisesti. Voiko koulutus ja perustutkimuksen laitosten toimintaa tehostaa. Voi, vaikka ollaankin tieteen ytimessä, en usko, että hallintomallit ovat niin huipulla, että turhaa byrokraattista rahaa ei palaisia ja se on kaikki poissa toiminnan ytimestä itse tutkimus ja koulutustyöstä. Pelkona tässäkin on oman työpaikan muutos, joka pahimmillaan vie oman työpaikan. Mitä se voisi olla parhaimmillaan?

Turvallisuus on muuttunut turvattomuuden tunteeksi ja kansalaisaktivismi alkaa reagoida. Samalla äärioikeisto ja vasemmisto huutavat pelkojaan toisilleen ja lyövät yli laidan koko ajan.  Poliisin määrärahoja on supistettu, mutta onko toimintaa pystytty tehostamaan. Onko pakolaisvirta kasvattanut työmäärää, jota ei ole huomioitu. Kotouttaminen on suunniteltu toimivaksi muutamalle tuhannelle. Syksyn aikana tuli yli 30 000 pakolaista ja maahan tulijaa. Tämä kotouttamisen puute näkyy varmasti Poliisinkin toiminnassa. Poliisin toiminta on luonut turvallisuutta jo pelkällä läsnäololla ja näkyvyytenä katukuvassa. Tämä on vähentynyt ja nyt jos Poliiseja näkyy kadulla enemmän, se ei ole turvallista, silloin on jotain todellakin tapahtumassa. Riittääkö poliisin operatiivinen kyvykkääseen toimintaan ja onko ongelma väärin kohdennetusta muutoksista vai toimintaympäristön äkillisestä muutoksesta? Onko tilanne muuttunut ja Poliisin rahavirtaa pitää lisätä vai onko hallinnollinen toiminta vain tehotonta?

Muutoksia on meneillään monia muitakin, mutta kykeneekö kansa älyllisen keskusteluun ja voittamaan sillä pelkonsa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Koko Sote-uudistushan on pelkkää poliittista teatteria, mikä vain lisää kustannuksia. Suomalaine terveydenhuolto on erinomaista ja kustannustehokasta, ei sitä tarvitse sinänsä muuttaa, resurssien määrähän on aina poliittinen päätös. Nyt pyritään mm. julkista terveydenhuoltoa ajamaan alas vallinnanvapauden nimissä, mikä tulee lisäämään kustannuksia useilla miljardeilla. Poliitikot toivovat saavansa näillä toimenpiteillä lähinnä itselleen ja ystävilleen valtaa ja rahaa.

Käyttäjän JarkkoRuottinen kuva
Jarkko Ruottinen

Terveydenhuolto itsessään on erinomaista, mutta hallinto on kustannustehoton. Eli oletko sitä mieltä että julkinen terveydenhuolto on niin huonolla tolalla ettei sillä ole mitään mahdollisuuksia vapailla markkinoille?

Toimituksen poiminnat